Blog
Z jakich przypraw korzysta się chętnie w polskiej kuchni?
W tradycyjnych potrawach polskich często można spotkać takie składniki, jak majeranek, tymianek czy liść laurowy. To jednak tylko jedne z wielu przypraw, które są niezbędne w procesie przygotowywania naszych rodzimych specjałów.
Co zaliczamy do tzw. chemii spożywczej?
Chemia spożywcza jest często stosowana w gastronomii w celu poprawy jakości i bezpieczeństwa żywności. Produkty wchodzące w zakres tak zwanej chemii spożywczej obejmują szeroką gamę różnorodnych substancji, które wpływają też na trwałość żywności. Co można zaliczyć do chemii spożywczej? Dlaczego jest ona powszechnie wykorzystywana w gastronomii? Sprawdź odpowiedzi na te pytania poniżej.
Mieszanki przypraw polecane do dań pikantnych
Przyprawy to nieodłączny element każdej kuchni, który sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne i mają wyrazisty smak. Obecnie na rynku można znaleźć różne mieszanki przypraw, które stosuje się do wielu potraw. Zachęcamy do zapoznania się z poniższym wpisem, w którym wyjaśniamy, jakie mieszanki przypraw są polecane do dań pikantnych. Życzymy udanej lektury.
Siatki i nici jako podstawowe akcesoria wędliniarskie
Wysokiej jakości mięso, przyprawy oraz odpowiednia technologia produkcyjna. Okazuje się, że to nie wszystko jeśli chodzi o produkcję smacznych wędlin. W procesie niezbędne są bowiem również akcesoria takie jak siatki i nici, dzięki którym uzyskuje się produkt o odpowiednich właściwościach. Zachęcamy do lektury w celu poznania szczegółowych informacji.
Które przyprawy cieszą się największą popularnością w gastronomii?
To dzięki przyprawom potrawy zyskują niepowtarzalnego smaku oraz opanowują nasze kubki smakowe. Kluczem jest jednak to, aby wybrać odpowiednie z nich i wykorzystać w idealnych proporcjach. Które z przypraw są jednak najpopularniejsze, jeśli chodzi o zastosowanie w gastronomii? Sprawdźmy to!