Co zaliczamy do tzw. chemii spożywczej?

Chemia spożywcza jest często stosowana w gastronomii w celu poprawy jakości i bezpieczeństwa żywności. Produkty wchodzące w zakres tak zwanej chemii spożywczej obejmują szeroką gamę różnorodnych substancji, które wpływają też na trwałość żywności. Co można zaliczyć do chemii spożywczej? Dlaczego jest ona powszechnie wykorzystywana w gastronomii? Sprawdź odpowiedzi na te pytania poniżej.

 

Czym jest chemia spożywcza, którą stosuje się w gastronomii?

Chemia spożywcza stosowana w gastronomii to różnego rodzaju produkty i substancje wpływające na jakość żywności. Do chemii spożywczej można zaliczyć barwniki spożywcze, które nadają odpowiedni kolor danemu produktowi. Kolejnymi substancjami zaliczanymi do tak zwanej chemii spożywczej są środki spulchniające, takie jak na przykład skrobia ziemniaczana, której zadaniem jest nadanie żywności określonej gęstości. Co więcej, w gastronomii często stosuje się też haminę s, która jest dodawana głównie do kiełbas w celu nadania im lepszej kleistości masy. Ponadto w gastronomii korzysta się też z dodatków chemicznych, takich jak peklosól, która ma właściwości konserwujące.

 

Dlaczego w gastronomii często korzysta się z chemii spożywczej?

Dodatki chemiczne używane w gastronomii mają na celu poprawę jakości i trwałości produktów spożywczych. Niektóre substancje w formie przeciwutleniaczy zabezpieczają żywność przed utlenianiem, co pozwala zachować ich smak i zapach na dłużej. Co więcej, chemia spożywcza jest też stosowana w celu podbicia aromatu lub słodkości wybranych produktów. Ponadto dodatki chemiczne mogą zmienić konsystencję produktów lub uczynić je bardziej puszystymi. W efekcie żywność może zyskać pożądane walory smakowe i odpowiednią formę.