A-320-WS to naturalny barwnik spożywczy pochodzenia roślinnego, wykorzystywany na skalę przemysłową. Ma ciemny, czerwono-brązowy kolor. Dostępny jest w postaci płynu rozpuszczalnego w wodzie. A-320-WS stosuje się do barwienia produktów spożywczych wytwarzanych z wykorzystaniem fazy wodnej, m. in. ryb wędzonych, serów, lodów, osłonek i deserów. Pozwala na osiągnięcie palety odcieni od koloru żółtego do pomarańczowego.
Hemoglobina spożywcza pozyskiwana jest z białka zwierzęcego (przede wszystkim wieprzowego). Ze względu na wysoką zawartość porfiryn ma intensywną czerwoną barwę i aromat. Używana jest w przemyśle spożywczym (zwłaszcza w wędliniarstwie) jako naturalny barwnik. To właśnie m. in. hemoglobinie wędliny zawdzięczają swój różowawy kolor.
Hamina jest związkiem chemicznym należącym do grupy polifosforanów (polifosforan sodu). Wykorzystywana jest w przemyśle wędliniarskim jako środek zwiększający kleistość mięsa w wędlinach i kiełbasach. Jest stabilizatorem i emulgratorem, przyczynia się też do wydłużenia możliwego czasu przechowywania mięsa (wiąże wodę). Dodawana jest do wędzonek drobiowych, wołowych i wieprzowych, szynek konserwowych (poza mielonymi), boczku, słoniny.
Nomina, podobnie jak hamina, jest związkiem chemicznym z grupy fosforanów. Przemysł spożywczy wykorzystuje ją w zakresie wędliniarstwa i przetwórstwa mięsnego. Stosowana jest jako emulgator i stabilizator zapewniający większe wiązanie wody i brak wycieków termicznych w mięsie. Nomina bywa również wykorzystywana w produkcji wędlin w celu stabilizacji ich barwy i zwiększenia trwałości (zapobiega szybkiemu utlenianiu tłuszczów). Stosowana w produkcji kiełbas i konserw.
Żelatyna jest naturalną substancją pochodzenia zwierzęcego (mix białek i peptydów z kości, chrząstek i skór zwierzęcych), wykorzystywaną w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją w funkcji zagęszczacza oraz emulgatora (stabilizatora). Może być również wykorzystywana jako środek żelujący. Główne sektory przemysłu spożywczego, w których użwa się żelatyny, to przetwórstwo mięsne, przemysł cukierniczy, przemysł mleczarski, wytwarzanie wszelkich koncentratów spożywczych.
Skrobia ziemniaczana należy do węglowodanów pochodzenia roślinnego. Dla diety człowieka jest wręcz niezastąpiona, stąd jej szerokie zastosowanie w całym przemyśle spożywczym. Jej dodatkową (i bardzo ważną funkcją) jest zagęszczanie. Nadaje produktom żywnościowym pożądaną teksturę, wilgotność, konsystencję. Wpływa też na trwałość podczas przechowywania. Skrobia ziemniaczana wykorzystywana jest w produkcji dań w proszku, koncentratów spożywczych, sosów i w wypiekach (opóźnia czerstwienie chleba).