Które przyprawy cieszą się największą popularnością w gastronomii?

To dzięki przyprawom potrawy zyskują niepowtarzalnego smaku oraz opanowują nasze kubki smakowe. Kluczem jest jednak to, aby wybrać odpowiednie z nich i wykorzystać w idealnych proporcjach. Które z przypraw są jednak najpopularniejsze, jeśli chodzi o zastosowanie w gastronomii? Sprawdźmy to!

 

Cebula i czosnek na czele

Okazuje się, że w przemyśle spożywczym i mięsnym, a także w gastronomii do najbardziej popularnych należą właśnie cebula i czosnek. Powód? Przede wszystkim nadają one potrawom wyrazistości, a także sprawiają, że mają one wyjątkowy aromat. Powód jest jednak jeszcze jeden. Mianowicie cebula oraz czosnek posiadają cechy bakteriobójcze, co ma ogromne znaczenie w tych branżach, aby potrawy zachowały świeżość. Chcesz je zakupić do swojej działalności? Przyprawy z Łodzi to najlepszy wybór.

 

Pieprz

Pieprz gości w każdym domu i w każdej restauracji. Najostrzejszy jest czarny, który świetnie sprawdza się do przyprawiania mięs. Używa się go jednak również do doprawiania innych potraw, przede wszystkim ze względu na walory smakowe i zapachowe i – jak się okazuje – korzystne działanie na soki trawienne.

 

Bazylia

Wprost nie wyobrażamy sobie współczesnej kuchni bez bazylii, która w praktyce doskonale łączy się z wymienionymi już wcześniej, czyli cebulą, czosnkiem oraz pieprzem. Choć jest wykorzystywana głównie w kuchni włoskiej, to cieszy się coraz większą popularnością w Polsce oraz w rodzimych restauracjach. Doskonale sprawdza się bowiem w daniach wytrawnych, ale i w bardziej nietypowym wydaniu – również w deserach!

Lista najpopularniejszych przypraw w gastronomii jest oczywiście zdecydowanie dłuższa. Każda dobrze wyposażona restauracja musi oczywiście dysponować wieloma takimi produktami, aby spełnić oczekiwania najbardziej wymagających klientów.