Konstantynów Łódzki,ul .Dolna 17
tel. 603 640 976

Oferta



BAZYLIA

Bazylia to jedna z najpopularniejszych przypraw. Wprawdzie wywodzi się z Azji, ale import przypraw z tego rejonu spowodował, że tak bardzo przypadła do gustu Europejczykom, że uprawia się ją powszechnie na całym Starym Kontynencie. Dzięki silnemu aromatowi i miłemu, korzennemu pikantono-słodkawemu smakowi polubili ją nie tylko domorośli koucharze, ale także przetwórstwo mięsne i warzywne. Hurtownie przypraw na całym świecie m. in. od bazylii właśnie zaczynają ustalanie swojej oferty.



CHILI

Chili to popularna przyprawa uzyskiwana z owoców kilku różnych gatunków papryki o tej samej nazwie. Dzięki charakterystycznemu smakowi i powszechnie znanej ostrości znalazła zastosowania nie tylko w indywidualnych kuchniach, ale również w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się ją w produkcji konserw mięsnych, warzywnych oraz rybnych.



CURRY

Każdy wie, że ojczyzną curry są Indie, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że jest to przyprawa do mięs stanowiąca mieszankę innych przypraw, m. in. kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, czosnku, chili, gorczycy czarnej, cynamonu czy imbiru. Skład mieszanek różni się w zależności od receptury. Curry to doskonała przyprawa do wieprzowiny, baraniny i drobiu. 



CYNAMON

Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory drzew cynamonowców. Znany jest już od czasów biblijnych, a wykorzystywano go w celach leczniczych. Dziś cynamon to popularna przyprawa dla przemysłu cukierniczego (do ciast, ciastek, miodu, czekolady, kakao, galaretek, budyniów), choć może być też stosowana do potraw mięsnych. Jego smak - korzenny i słodkawy - przysporzył mu wielu miłośników na całym świecie.



CZĄBER

Cząber to przyprawa pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego. W smaku może nieco przypominać pieprz, a korzenny zapach decyduje o aromacie, jaki cząber nadaje potrawom. Stosowany jest jako przyprawa do szaszłyków oraz wszelkich tłustych mięs i zup (zwłaszcza grzybowych). Nadaje się też do sałatek, sosów śmietankowych i pomidorowych oraz czerwonej i białej kapusty. Sprawia to, że cząber jest ważną przyprawą dla przemysłu spożywczego.



ESTRAGON

Wprawdzie estragon jest rośliną rosnącą dziko, jednak w przemyśle spożywczym ma tak szerokie zastosowanie, że specjalnie uprawia się go na dużych plantacjach. Stosowany jest jako jedna z przypraw do sosu Bearnaise, sosu holenderskiego i tatarskiego. Hurtowe dostawy estragonu ważne są także dla przetwórstwa mięsnego i rybnego, stosowany jest on również jako przyprawa do wyrobów pieczonych, napojów, octów. Estragon dodaje się też do zup w proszku oraz do musztardy.



GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Gałka muszkatołowa pochodzi z Indii i jedynie niewielkie jej ilości trafiały do Europy za pośrednictwem arabskich kupców. Była to przyprawa bardzo ceniona, m. in. ze względu na swoje właściwości lecznicze w zaburzeniach trawienia. Dziś import gałki muszkatołowej prowadzony jest na dużo większą skalę. Jest to ważna przyprawa dla przemysłu spożywczego, stosowana do mięs i ciast. Dodaje się ją również do grzanego wina i piwa.



GORCZYCA

Gorczyca to roślina wywodząca się z Europy i Azji. Jako przyprawa stosowana jest w szeroko w przemyśle spożywczym. Popularność zapewnił jej charakterystyczny gorzki smak. Jest to ważny składnik musztardy, ale wykorzystywany jest też jako przyprawa do wędlin, marynat i kiszonych ogórków.



GOŹDZIKI

Goździki pochodzą z Azji i Afryki i są znane już od czasów starożytnych. Import goździków do Polski ma duże znaczenie dla przemysłu spożywczego, ponieważ jest to jedna z najważniejszych przypraw dla przetwórstwa mięsnego. Stosowane są również jako przyprawy do marynat, zwłaszcza rybnych oraz dodatki do wyrobów cukierniczych. Goździki to także przyprawa stosowana w wędliniarstwie i produkcji win.



IMBIR

Imbir jest rośliną, która wywodzi się z Azji i Oceanii, ale zyskała tak dużą popularność jako przyprawa, że została sprowadzona do Afryki i na wyspy Morza Karaibskiego. Ma ostry korzenny smak i charkaterystyczny, lekko cytrynowy, zapach. W przemyśle spożywczym używa się imbiru jako przyprawy do wędlin, sałatek owocowych, sosów, flaków i pasztetów. Jest to też przyprawa wykorzystywana w cukiernictwie - do ciast i ciastek, zwłaszcza zaś pierników.



JAŁOWIEC

Jałowiec jest przyprawą typowo słowiańską, stosowaną w przetwórstwie mięsnym, produkcji marynat i do wyrobu konserw. Jest to też przyprawa wędliniarska odpowiadająca za korzenny smak i balsamiczny zapach wędlin "myśliwskich". Wykorzystuje się go również w produkcji octów ziołowych i wódek. Jałowiec to świetna przyprawa do mięsa baraniego, wieprzowego i wołowego.

 

 



KARDAMON

Kardamon to ciekawa przyprawa pochodząca z Cejlonu. Jej charakterystyczny, cynamonowo-eukaliptusowy smak zjednał jej szerokie grono miłośników. Wykorzystywany jest głównie jako przyprawa w cukiernictwie - do pierników, marcepanu, deserów owocowych, musów, naleśników, szarlotek. Nie jest jednak obcy również branży przetwórstwa mięsnego. Kardamon to także częsty składnik w produkcji alkoholi - wódek i likierów. Sprzedajemy zarówno kardamon mielony, jak i cały.



KASZA GRYCZANA

Kasza grycza jest popularnym składnikiem wielu dań. Ma dużą wartość odżywczą, ponieważ zawiera wiele bardzo cennych białek, węglowodanów i minerałów. Ze względu na swój charakterystyczny smak stosowana jest nie tylko w gospodarstwach domowych, ale również w przemyśle spożywczym - zwykle jako składnik nadzienia (np. do pierogów, gołąbków), ale również jako samodzielny produkt żywnościowy.



KASZA JĘCZMIENNA

Kasza jęczmienna jest zdecydowanie najpopularniejszym przetworem kaszarskim. Jest bardzo wartościowa pod względem odżywczym. Bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, dlatego zyskała dużą popularność w polskiej kuchni. Stanowi idealny dodatek do mięs, zup, zapiekanek, sałatek.



KMINEK

Kminek to jedna z najdłużej stosowanych przypraw - używali go już starożytni Egipcjanie. Dziś największymi producentami są: Holandia, Polska, Niemcy i Maroko. Jest to przede wszystkim przyprawa do mięs, zwłaszcza tłustych, ale także do kapusty i twarogów. Wykorzystuje się go do produkcji ćwikły. Kminek to również popularna przyprawa do pizzy. Znajduje też zastosowanie w przemyśle wędliniarskim, przede wszystkim w produkcji kiełbas.



KOLENDRA

Kolendra jest rośliną pierwotnie rosnącą w klimacie śródziemnomorskim, jednak rozpowszechniła się na tyle, że dziś najważniejszymi jej producentami są Indie, Stany Zjednoczone, kraje Bliskiego Wschodu i byłego ZSRR. Oprócz typowych zastosowań kuchennych kolendrę wykorzystuje się również w przetwórstwie mięsnym i produkcji alkoholi - likierów i wódek. Stosowana jest także jako składnik marynat warzywnych.



LIŚĆ LAUROWY

Liście laurowe (nazywane też bobkowymi) pochodzą z drzew laurowych rosnących na obszarze śródziemnomorskim i nad Morzem Czarnym. Wykorzystywane są w produkcji marynat warzywnych i mięsnych. Jest to ważna przyprawa stosowana w przetwórstwie mięsnym i przemyśle wędliniarskim do peklowania mięsa. Liście laurowe są stałym elementem kuchni francuskiej.



LUBCZYK

Ojczyzną lubczyku jest południowo-zachodnia Azja, lecz trudno sobie wyobrazić bez niego przemysł spożywczy w Europie. Importuje się go przede wszystkim jako istotny składnik kostek bulionowych i przypraw do zup. Wykorzystywany jest także do przyprawiania mięs, pieczeni, sosów, sałatek, wszelkich tłustych potraw. Lubczyk to znakomita przyprawa do drobiu.



MAJERANEK

Mimo że majeranek pochodzi z południowo-wschodniej Azji, jego uprawa rozpowszechniła się również w Europie i Afryce Północnej. Jednym z większych dostawców na rynki światowe jest Polska. Majeranek to klasyczna przyprawa do mięs, zwłaszcza pieczonych. Stosuje się go również do przyprawiania zup i dań ziemniaczanych. W przemyśle wędliniarskim wykorzystywany jest przede wszystkim jako składnik w produkcji kiełbas.



NATKA PIETRUSZKI

Natka pietruszki jest w Polsce bardzo popularną przyprawą. Wykorzystuje się ją do przyprawiania zup, sosów, mięsa, sałatek, potraw warzywnych, ryb, serów, ziemniaków. Jest to istotne naturalne źródło witamin A i C oraz żelaza, jodu i miedzi.



OREGANO

Oregano to przyprawa uzyskiwana z byliny rosnącej w Europie i Azji Zachodniej. Szczególnie popularne jest jako przyprawa do pizzy, spaghetti i zapiekanek. Stsuje się je także w przetwórstwie mięsnym. Smak oregano dobrze pasuje do ryb, sosów i sałatek. Przemysł wędliniarski wykorzystuje je jako składnik w produkcji różnych wędlin. Można nim przyprawiać również warzywa.



PAPRYKA

Papryka wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, ale dzięki Hiszpanom jej uprawa rozprzestrzeniła się na cały świat. Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, stosuje się ją zarówno w kuchni, jak i w przemyśle spożywczym - jako składnik w produkcji niektórych wędlin, dodatek do mięs oraz szybkich potraw meksykańskich, węgierskich, włoskich. Może mieć smak ostry lub łagodny (słodki), w zależności od gatunku i sposobu przetwarzania.



PIEPRZ

Pieprz jest przyprwą wywodzącą się z Indii, ale rozpowszechnioną na całym świecie. Obok Indii głównymi producentami są Malezja, Indonezja i Brazylia. Zastosowań pieprzu jest mnóstwo. Dodaje się go prawie do wszystkiego (od nabiałów po każdy typ mięsa). Biały pieprz (uzyskiwany po uprzednim wymoczeniu, osuszeniu i otarciu pieprzu czarnego) jest łagodniejszy i wykorzystywany zwłaszcza w produkcji galaretek rybnych. Pieprz zielony (niedojrzałe owoce pieprzu czarnego trzymane np. w occie) znakomicie nadaje się do zup.



ROZMARYN

Rozmaryn to krzew pochodzący z krajów śródziemnomorskich, znany już w starożytności ze swoich właściwości leczniczych. Dziś największymi producentami są USA, Meksyk i Francja. Rozmaryn może być wykorzystywany jako przyprawa w przemyśle spożywczym - jest doskonałym dodatkiem do sosów, sałatek, owoców morza, makaronów. W przemyśle wędliniarskim dodaje się go do kiełbas.



TYMIANEK

Tymianek pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wykorzystywany jest jako przyprawa do wędlin, mielonego mięsa, dziczyzny, bigosu, pasztetów, serów, warzyw, ostrych sosów, zup, ryb. Tymianek stosowany jest także do przyprawiania pizzy. Aromatyzuje się nim również mostki cielęce. Jest to przyprawa stanowiąca stały element kuchni francuskiej i włoskiej.



ZIELE ANGIELSKIE

Ziele angielskie to przyprawa pochodząca z Jamajki, jako roślina uprawiana również w Meksyku, Brazylii, Wenezueli, Wietnamie, Tajlandii i Indiach. Bywa stosowane zamiast pieprzu czarnego. W przetwórstwie mięsnym wykorzystywane jest w produkcji kiełbas i galaretek. Znakomicie nadaje się też do tłustych sosów, potraw mięsnych, podrobów, sałatek rybnych. Jest to też przyprawa wykorzystywana w przemyśle cukierniczym do ciast.



ZIOŁA PROWANSALSKIE

Popularna mieszanka przypraw, składająca się z rozmarynu, tymianku, szałwii, cząbru, majeranku, mięty i oregano. Jej ojczyzną jest Prowansja. Wykorzystuje się ją zarówno w przemyśle spożywczym, jak i na co dzień w kuchni. Zioła prowansalskie to znakomita przyprawa do ryb, mięs, sosów, zup, potraw gillowanych, sałatek, twarogów, farszów, drobiu, pieczeni.

Oferta
Kontakt
MAGDAL
Aldona Ciecierska

Adres:
95-050 Konstantynów Łódzki, ul .Dolna 17

tel. 603-640-976
email:biuro@magdalprzyprawy.pl

Mapa dojazdu:

Copyright © Magdal - Projekt, realizacja i opracowanie tekstów -Agencja Informatyczno Reklamowa Dux - Promotion
stat4u